Header Ads

Un proiect marca Ținutul Pădurenilor România - www.tinutulpadurenilor.eu

Primaria Hunedoara: Rusalin Ișfănoni este Cetățean de Onoare al municipiului Hunedoara

Imagini preluate de pe primariahunedoara.ro
Pentru activitatea sa in slujba Tinutului Padurenilor etnologul nascut în satul Dăbâca, com. Topliţa, judeţul Hunedoara a primit din partea Primariei Hunedoara titlu de Cetațean de Onoare. 

 „Sunt onorat și emoționat să mă aflu astăzi aici”, și-a început Rusalin Ișfănoni discursul. A povestit cum prima sa tentativă de a ajunge la Hunedoara a eșuat, penru că tatăl său nu a avut să-i dea cei 8 lei necesari excursiei cu clasa. urma să viziteze Castelul Corvinilor, dar n-a fost să fie: „Deși era morar, rotar, dulgher, tatăl meu s-a căutat în chimir și n-a găsit decât niște mărunțiș, mai puțin de un leu”. A reușit să viziteze Hunedoara în clasa a șaptea, la 12 ani, venind pe jos împreună cu un grup de colegi, după cursuri. Tot atunci a mers și în piața orașului. A treia oară când a ajuns la Hunedoara, a fost ca să se angajeze ca strungar în combinatul siderurgic. Încurajat de colegi, s-a înscris la liceu, promovând cu brio toate cele șase examene de admitere.

Acum, că a primit titlul de cetățean de onoare, Rusalin Ișfănoni și-a pus problema: „Ce aș putea să fac eu pentru Hunedoara?”. A venit și cu o soluție: un muzeu al satului pădurenesc, situat în apropierea Castelului Corvinilor. Este un proiect pe care i l-a prezentat deja primarului Dan Bobouțanu. Muzeul ar urma să arate cum se prezenta o casă pădurenească în secolele XVIII, XIX, XX, dar și diverse ateliere ale muncitorilor pădureni. În fiecare lună, hunedorenii se vor putea bucura de un spectacol tematic, cum ar fi: joc pădurenesc, horă moldovenească, horă oltenească, menite să anime viața culturală a orașului.

Primarul comunei Lelese, Ciprian Achim, a subliniat importanța pădurenilor pentru municipiul Hunedoara: „Satele pădurenești numără mai puțin de șase mii de pădureni, în timp ce în Hunedoara sunt peste 12 mii de pădureni, de aceea este o onoare și în același timp o datorie pentru municipiul Hunedoara să acorde acest titlu domnului profesor Ișfănoni”. Și primarul Dan Bobouțanu s-a referit la Hunedoara ca la „o poartă de intrare în pădurenime”.

Rusalin Isfanoni
Citeste mai mult pe: https://www.primariahunedoara.ro

Niciun comentariu