Header Ads

Un proiect marca Ținutul Pădurenilor România - www.tinutulpadurenilor.eu


La 1 mai în fiecare an este o sărbătoare națională cunoscută sub numele de Ziua Muncii. de ce este importantă această sărbătoare, cum a dus la crearea zilei de lucru de opt ore așa cum o cunoaștem astăzi și de ce este această sărbătoare o „zi a muncii” când este sărbătoare cunoscută în majoritatea țărilor drept Ziua Muncii, este o sărbătoare care își are originea în protestele muncitorilor americani care pledau pentru o zi de lucru mai scurtă.

În România, 1 mai a fost sărbătorită pentru prima dată de mișcarea socialistă în 1890  și a fost numită „Ziua Solidarității Muncitorilor”. Cu toate acestea, abia când guvernul bolșevic a fost înființat cu ajutorul Armatei Roșii, această sărbătoare a devenit un eveniment de amploare.

La 1 mai 1886, aproximativ 200.000 de muncitori americani au intrat în grevă pentru o zi de opt ore în toată țara. Pe atunci, era normal să lucrezi 12 până la 14 ore pe zi.

Acest protest nu a fost doar o grevă, ci o parte din ceea ce a devenit cunoscut sub numele de „Afacerea Haymarket”. La 1 mai a acelui an, Chicago (împreună cu alte orașe) a fost locul unei mari demonstrații sindicale în sprijinul zilei de lucru de opt ore. Protestul de la Chicago trebuia să facă parte dintr-o grevă de mai multe zile. Dar pe 3 mai 1886, o grevă la fabrica McCormick-Reaper a orașului s-a încheiat cu violență. A doua zi, mitingul pașnic din Haymarket Square sa extins rapid.

Revista Time a relatat despre evenimentele de la acea vreme, după cum urmează:

„La 4 mai 1886, la câteva minute după ora 22, a izbucnit o furtună în Chicago, când au căzut primele picături de ploaie, mulțimea adunată în Haymarket Square a început să se distreze. Până la ora 8, 3.000 de oameni au fost prezenți, ascultând anarhiștii condamnând brutalitatea poliției și chemând zile de opt ore, dar până la ora 10 au mai rămas doar câteva sute. Primarul, care se uita să vadă dacă sunt probleme, s-a dus acasă și s-a culcat. Ultimul vorbitor tocmai își terminase discursul când o delegație de 180 de polițiști a plecat de la gară, la un bloc distanță, pentru a dispersa mulțimea rămasă. S-au oprit chiar în fața difuzorului. În timp ce căpitanul a ordonat mulțimii să se împrăștie și un vorbitor a strigat că este o adunare pașnică, o bombă a explodat în convoiul de poliție. Șaizeci și șapte de polițiști au fost răniți, dintre care șapte au murit. Poliția a deschis focul, ucigând mai multe persoane și rănind 200, făcând din tragedia Haymarket o parte din istoria Americii.

Sute de lideri sindicali și simpatizanți au fost arestați ulterior, iar patru dintre ei au fost executați prin spânzurare după un proces considerat a fi o eroare judiciară. A doua zi, pe 5, miliția de stat din Milwaukee, Wisconsin, a deschis focul asupra unui grup de greviști, ucigând șapte persoane, inclusiv un școlar și un bărbat care hrănea găini în curtea lui.

În 1889, Congresul Internațional Socialist a proclamat ziua de 1 mai drept Ziua Internațională a Muncitorilor, în comemorarea „Afacerii Haymarket”. În Uniunea Sovietică, liderii au salutat noua sărbătoare. Ei credeau că sărbătoarea va încuraja muncitorii din Europa și Statele Unite să se unească împotriva capitalismului. Ziua este o sărbătoare majoră în Uniunea Sovietică și Blocul de Est, cu parade la scară largă în Piața Roșie a Moscovei, inclusiv una prezidată de oficiali guvernamentali și ai Partidului Comunist, care onorează muncitorii și demonstrează puterea armatei sovietice. În Germania, Ziua Muncii a devenit sărbătoare oficială în 1933, după ascensiunea Partidului Nazist. În mod ironic, Germania a abolit sindicatele libere a doua zi după introducerea sărbătorii, distrugând efectiv mișcarea muncitorească germană.

Cu toate acestea, în Statele Unite, sentimentul anticomunist și rezistența la solidaritatea clasei muncitoare în timpul Războiului Rece au determinat autoritățile să suprime asocierea zilei de mai cu mișcarea muncitoare. Președintele Dwight D. Eisenhower a declarat, în schimb, 1 mai „Ziua loialității”, o „zi specială pentru a reafirma loialitatea noastră față de Statele Unite ale Americii și pentru a recunoaște moștenirea libertății americane”. De fapt, Statele Unite sărbătoresc Ziua Muncii în prima zi de luni a lunii septembrie.

Odată cu prăbușirea Uniunii Sovietice și căderea guvernelor comuniste din Europa de Est la sfârșitul secolului al XX-lea, principalele sărbători ale lunii mai și-au pierdut semnificația.

Cu toate acestea, Ziua Mai este recunoscută ca sărbătoare publică în zeci de țări din întreaga lume și, deși continuă să fie sărbătorită cu picnicuri și petreceri, servește și ca loc pentru demonstrații și mitinguri în sprijinul muncitorilor. Exista si exceptii. De exemplu, 1 mai nu este o sărbătoare oficială în Australia, Elveția și Statele Unite. În majoritatea țărilor vest-europene, 1 mai este sărbătoare legală.


Niciun comentariu