Header Ads

Un proiect marca Ținutul Pădurenilor România - www.tinutulpadurenilor.eu

11 Iunie 2011 Nedee Padureneasca la Cerișor

 Nedeile sunt o moştenire străveche a poporului roman. Ele reprezintă un  vechi obicei pastoral organizat, de regulă, pe platourile regiunilor muntoase, care constituie prilej de întâlnire, petrecere şi târg. Despre originile acestui obicei, se presupune că ar avea legături cu celebrarea unei sărbători precreştine complexe, dedicate zeului focului şi al soarelui. Cert este că prima nedeie păstorească a fost pentru prima oară atestată documentar în anul 1373.

Prin urmare, nedeile sunt o manifestare populară autentică încadrată în datinile şi obiceiurile poporului nostru. După apariţia creştinismului, acesta s-a suprapus acestor obiceiuri precreştine, reuşind treptat să transforme hramul bisericilor în „nedeia” satului respectiv. Unele sunt independente de biserică, altele au caracter economic şi pe alocuri aspect bisericesc. De altfel, din punct de vedere etimologic, originea cuvântului nedeie provine din sl. Nedělja, care înseamnă duminică sau sărbătoare.

Anul acesta needee la Cerisor va aceal loc in 11 iunie fiind urmata in saptamana viitoare de nedeea de la Lelese satul resedinta de comuna din care face parce si satul Cerisor

Niciun comentariu