Header Ads

Un proiect marca Ținutul Pădurenilor România - www.tinutulpadurenilor.eu

” CONTRIBUȚIA ” GHELĂRENILOR LA RĂSCOALA DIN 1784

Răscoala din 1784, numită și „Răscoala lui Horea, Cloșca și Crișan”, a fost o importantă acțiune de revoltă a țărănimii iobage din Transilvania împotriva constrângerilor feudale la care era supusă. La ea au participat iobagi români, maghiari, sași de pe domeniile nobililor și statului, mineri din Munții Apuseni și ocnele din Maramureș, meșteșugari, preoți etc . Aceasta a izbucnit la 2 noiembrie 1784, în satul Curechiu,din județul Hunedoara, și s-a încheiat la sfârșitul lui decembrie 1784, când Horea și Cloșca au fost capturați de către autorități.
Gheorghe Giurgiu – Crișan , capul răsculaților , necăjit fiind de pierderea unui număr mare de suflete omenești , omorâți de către nobili , a hotărât să facă rost de pulbere exploziv pentru cele 50 de puști pe care le capturaseră de la nobili și jandarmi , în luptele cu aceștia . Așadar , se adresează oamenilor mai vrednici care se evidențiaseră în luptele cu nobilii , astfel alegându-se cu trei preoți : popa Toader și popa Lazăr sin satul Țebea și cu popa Iova din satul Rișca , care luându-și fiecare câte un cal din grajdurile contelui Kristaroy - care se baricadase în castel , alături de familie și prieteni , de frica iobagilor - precum și alimente găsite în magaziile castelului , și-au făcut rost de câteva ciubere mari pe care le-au așezat pe cai și-au plecat . Popa Toader s-a dus la minele de aur din Băița și Brad , popa Lazăr s-a dus la minele de aur din Certej , iar popa Iova la minele de fier din Ghelari , de lângă Hunedoara .
Ajuns în Ghelari , popa Iova caută casa preotului din localitate , popa Lazăr, cu care era bun prieten și fost coleg la școala de preoți a mănăstirii din Floaca . Bucuros fiind să-și revadă un fost coleg și bun prieten , părintele Lazăr își poftește musafirul în casă , unde doamna preoteasă îl omenește cu o farfurie de curechi cu carne și vinars de prună . Părintele Iova le dezvăluie celor doi scopul vizitei sale , aceștia declarându-se bucuroși să-l ajute . Astfel , după ivirea primelor raze de lumină , părintele Lazăr pleacă spre casa șefului de echipă de la mina de fier din Valea Caselor , Alic Zarie Spaiga , care auzind de revolta iobagilor se lasă convins de preotul satului să-i dea preotului Iova cele douăsprezece cupe de bucșău . Zarie convine cu preotul Lazăr ca în cazul în care o să fie tras la răspundere de lipsa materialului exploziv , să spună că i l-a împrumutat preotului pentru vânătoarea de lupi . Așadar , douăsprezece cupe de bucșău le bagă Zarie în desagii lui și împreună cu preotul Lazăr pleacă spre casa parohială , unde îi așteaptă preotul Iova cu un ciubăr cu doaga ruptă și cu două rânduri de funduri , pe care îl făcuse anume pentru a ascunde materialul exploziv și în care încăpeau întocmai douăsprezece cupe . Pregătit fiind de drum , părintele Iova primește un pachet cu mâncare de la preoteasă și o mierță de făină de mălai pentru ca dacă jandarmii i-ar face o percheziție , să nu observe că ciubărul e gol , dar în același timp foarte greu , din cauza bucșăului pus între funduri .
Cu marfa în spatele calului , preotul Iova pleacă spre Brad , unde se întâlnește cu Constantin Costan , adjunctul căpitanului Crișan , căruia îi dă în primire cele douăsprezece cupe de pulbere exploziv .
La patru zile de la plecarea preotului, Tezauriatul din Hunedoara trimite la Ghelari un control care ia tot materialul exploziv de la șefii de echipă și de la maiștrii mineri și-l pun într-un depozit unde este păzit de jandarmi .
În urma controlului , lui Alic Zarie Spaiga i s-au drenat acte de dare în judecată din cauza lipsei de material exploziv . Este condamnat la 25 de bâte la spate , la plata materialului și i se interzice să mai dețină armă de vânătoare și să mai fie primit în mină , atât el , cât și urmașii lui .
Locuitorii prezenți și viitori ai satului Ghelari trebuie să știe că dacă satul nu a fost prins în vâltoarea revoluției de la 1784 , sufletul locuitorilor săi a fost alături de revoluționari , după cum a dovedit-o minerul Alic Zarie Spaiga .

bucșău = pulbere exploziv
mierță = unitate de măsură pentru cereale

Sursa : IOAN MALEA OLAR - OAMENI DIN LUMEA SATULUI MEU
(preluat Facebook)

Niciun comentariu