Punct Gastronomic Local
"Viitorul începe acum, nu mâine." Papa Ioan Paul al II lea
Legându-ne de acest citat scris la început, putem să ne dăm seama ce subiect dorim să abordăm în cadrul acestui articol. După cum v-ați dat seama, este vorba despre viitorul fiecăruia dintre noi. Cu ajutorul Agenției Naționale A Zonei Montane și a Autorității Naționale Sanitar Veternire pentru Siguranta Alimentelor, se pun bazele unui proiect de ajutorare a comunității, a micilor fermieri și a producătorilor locali. Acest proiect are la bază oferirea de servicii de alimentație publică, de formare a unor Puncte Gastronomice Locale, bucătării particulare care produc preparate specifice fiecărei zone. Lucrul acesta se poate realiza prin obținerea atestatelor de producător și a carnetului de comercializare, fără a deține forme organizate de turism.
Un punct gastronomic local este un concept de afacere de tip familial care oferă produse și preparate alimentare dintr-o anumită zonă geografică a tării. Spre deosebire de restaurante sau pensiuni, acestea nu împrumută tipul lor de dezvoltare, ideea din spate este de a oferi posibilitatea turiștilor de a beneficia de preparate tradiționale locale din mediul rural. Chiar dacă cele doua se diferențiază, noțiunea de igienă și respectarea normelor de sănătate a consumatorilor sunt păstrate cu sfințenie.
Pentru aprobarea proiectului trebuie să fie respectate urmatoarele condiții:
• pregătirea preparatelor numai în perimetrul casei, de către proprietar sau de către membrii familiei;
• proveniența alimentelor să fie autorizate, înregistrate sanitar - veterinar, pentru siguranța consumatorilor;
• înregistrarea firmei sub forma unei "Asociatii Familiale" , "Persoana Fizica Autorizata" , "Societate Comercială";
• medicul veterinar oficial înregistrează aceste examene într-un registru special, menţinut de către proprietar la nivelul punctului gastronomic;
Acest tip de organizare vine în sprijinul celor care produc alimente de bază și doresc să ofere servicii de alimentație publică în deplină siguranță pentru consumator, fără să dețină însă pensiuni turistice sau alte forme organizate de turism. Este o facilitate pentru unitățile de tip familial, care vor să presteze turism de scară mică (turism rural, ecoturism, turism cultural). Pentru a ajuta pe cei interesați să înțeleagă mai bine în ce constă tot acest proces, Asociația “IVAN PATZAICHIN -MILA 23” a pregătit un Ghid de bune practici ușor de parcurs pe site.ul oficial ANSVSA.
Având în vedere că aceste tipuri de activități depășesc cadrul consumului privat, este necesară obținerea documentului de înregistrare sanitar veterinară și pentru siguranța alimentelor.
Documentele necesare sunt următoarele:
• cerere tip care poate fi descărcată de pe site-ul ANSVA, secțiunea modele de formulare;
• o schiță a locului de producere a alimentelor;
• o copie după atestatul de producător și a carnetului de comercializare pentru producători persoane fizice;
• o copie după actul de identitate;
Viitorul ține de fiecare dintre noi, așa că vă invităm să vă opriți câteva minute din goana cotidiană și să vă gandiți ce e de făcut. Oportunitatea de a face un lucru frumos poate fi a fiecăruia și trebuie fructificată din plin. Prin voință și răbdare totul se poate rezolva!
Post a Comment