Header Ads

Un proiect marca Ținutul Pădurenilor România - www.tinutulpadurenilor.eu

Sfintii Imparati Constantin si Elena

 

Sfintii Imparati Constantin si Elena

Sfantul Constantin a fost fiul imparatului Constantius Chlorus si al Elenei. S-a nascut la 27 februarie 272, in cetatea Naissus (astazi, Nis, in Serbia). Dupa moartea tatalui sau din 304, a fost proclamat imparat. Intra in conflict cu Maxentiu, fiul imparatului Maximian, pentru ca acesta dorea sa ocupe functia pe care el o detinea.

In ziua premergatoare luptei cu Maxentiu, in anul 312, Constantin a vazut pe cer o cruce luminoasa si o inscriptie: In hoc signum vinces (prin acest semn vei birui). Noaptea, in vis, i se descopera Hristos si-l indeamna sa puna semnul sfintei cruci pe toate steagurile armatei sale. Constantin va iesi biruitor din lupta.

In anul 313 va da un decret prin care va opri prigonirea crestinilor si astfel, crestinismul devine religie permisa in imperiu. Religia crestina va deveni religie de stat, in vremea imparatului Teodosie cel Mare (379-395).

Amintim ca in vremea imparatului Constantin s-a tinut primul Sinod Ecumenic, la Niceea in anul 325, unde a fost inlaturata erezia lui Arie si s-au alcatuit primele articole din Crez.

Imparatul Constantin a murit in anul 337, la zece ani de la trecerea la cele vesnice a mamei sale.

Imparateasa Elena, mama sfantului Constantin, este cea care a descoperit pe dealul Golgotei, crucea pe care a fost rastignit Hristos. A zidit Biserica Sfantului Mormant, Biserica din Bethleem, pe cea din Nazaret si multe alte sfinte locasuri.

Hramul istoric al Catedralei Patriarhale din Bucuresti


Unul dintre cele mai vechi lacasuri de cult din tara inchinate Sfintilor Imparati Constantin si Elena este Catedrala patriarhala din Bucuresti, ctitorie a voievodului Tarii Romanesti, Constantin Serban Basarab (1654-1658), care a fost sfintita in 1658 de patriarhul Macarie al Antiohiei si al Intregului Orient, impreuna cu mitropolitul Stefan al Tarii Romanesti si cu episcopii de Ramnic si de Buzau.
In anul 2002, la sarbatoarea hramului catedralei, o delegatie a Bisericii Ortodoxe din Cipru a daruit vrednicului de pomenire patriarh Teoctist Arapasu o racla cu particele din moastele Sfintilor Imparati Constantin si Elena, aduse de la Manastirea Kykkos, impreuna cu o copie dupa icoana Maicii Domnului pictata de Sfantul Evanghelist Luca, care se pastreaza in manastirea cipriota.

Troparul Sfintilor Imparati Constantin si Elena

Chipul Crucii Tale pe cer vazandu-l si ca Pavel chemarea nu de la oameni luand, cel intre imparati Apostolul Tau, Doamne, imparateasca cetate in mainile Tale o a pus, pe care pazeste-o totdeauna in pace, pentru rugaciunile Nascatoarei de Dumnezeu, unule iubitorule de oameni.
Tot astazi, facem pomenirea Sfantului Mucenic Pahomie.


14 comentarii:

  1. Pomeneste Doamne pe GORE CLEMENT, LEANA MARCEANA,MARIA MAGDALENA GINA PUSA AURICA, LINA XENIA, MIHAITA, IONEL DINO, SI MARIA RETA, CU MIHAI SOSIE 1980-vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  2. Sa luam drepturile bisericesti si lumesti drepturi si bani economii vesminte pachete haine maici file cec stareti,sa se implineasca toata PRAILIILE cu credinta ale noastre si a mea intru santa Elena.

    RăspundețiȘtergere
  3. Sa fie voia legatiei noastre testamentare si lumanari primite,vesnic,segmentarea cine semnaturile noastre si-ale popilor la fel,sa fie hainele noastre cum am vrut in sicrie, sa le vedem in vis.vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  4. Sa fie cartea ,, Calatori prin timp,,politica PNTCD/PNL/PSD/Zelea si scriitura legalizata drepturile paine cultura partid cariera si concursuri sa iau la Eminescu si Preda,,si restul concursurilor enuntate,sa fie functiile noastre,semn pe noi zodiacal si lumesc imaginile, proprietatiile impartite retele semnele de carte,parfumul, culoareacoafura machiaj, bijuteriii geanta toc, costum,si nerevizuibili si permanenti cu Decretul si tot ce am cerut toti. vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  5. Sa fie voia mea trei soti legal si cinstiti justitie .defuncti,scolile prin posta Duale tehnologice populare de arta si calificari si ruse UZPR/UZP Rodipet socialisti Formare Guvern Particulare Pet,ziaristi,croitorie mecatronica carmangerie UCECOM,si UPIT sa le facem toti gratuit vesnic.De 10.toti, toate,specializari si crucea rosie la fel, si bisericesti calificarile toate,biblioteci sinod toate toti ord roza roz vesnic...fieful cu afacerile foto 3%,medicina traditia o.s.i.m,legitimatia iovr, mandate mostenite cu functii si calificari reluate din taiate,ind.bisericeasca si de razboi cu triptofan, legitimatii bisericesti si lumesti toti,functia de loctiitor la iru vesnic,colaborari conventii dubluri omen,glisarea acte,repartitii,fisa neurologie 5-8 planck toti pomenitii,PFA -uri cu taxe si degrevari toti,gratuite,actul rosu de vanzator toti cu autorizatia de libera practica la fel si titularizarea nota Parchet functiile si adeziuni psd toti, sa aiba scoala mea stenodiacritic viu toti vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  6. Sa avem acte de identitate permanente tripla cetatenie sovietica Ungaria/Bulgaria toti masina in cont cec sau tribunal radiata,sa luam toate succesiunile rit funerar si sarbatori tot de 10 sh,legitimatii de handicap,eu titular reprezentant si toti la fel Curtea Domneasca,175 lei noi toti banii greco-catolici vrem toti ID-urile POPI,sa avem toti legitimatii bbisericesti,credinta mea toti faptic ojcpi,vesnic,darul meu sa-l aiba toti vesnic,sa puna dupa 3 ani dupa moartea ultimului popii la armata, acte de DAVA DEVA Agnita si Zimnicea,toti,ziarul meu inglobat impartit sinecuri cec in ziarul TRIBUNA/ALBINA MUNCITOREASCA,sa platim toti zecimea bisericii vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  7. Sa avem Mantourile pe noi de popi in Mormant toti si actul vechi de identitate romanesc toti 1980-vesnic, semnat[armata mea sa fie in casa ce cat cum unde tot sunet mp3, vesnic].Sa ne luam toate drepturile Magistratura si Judecatorie si ziar depoul de lemne si Boia vesnic toti.

    RăspundețiȘtergere
  8. Sa avem acte bulgare sa fiim veterani cu dreturi toti vii si morti mutatie Mat.grinduri Let, AG, Zomnicea gal,si buletine de judet VL, vesnic toti vii si moti etern, acte extrase pe toate drepturile ojcpi cu timbru fiscal vienez vesnic Comite etern.

    RăspundețiȘtergere
  9. Sa avem acte bisericesti in extrema ascunsa de socialisti Legionari toti vii si morti sa fie viata aceasta la toti, da votat!...vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  10. Sa avem cibernetica lui Bar/Leb/Din/Hod,/Achi,parintii sora unchiul bunicii stra si strabunicii si sotul cu mine 1900-vesnic[ca ei vesnic toti].gratuit 100 la suta muzeu.

    RăspundețiȘtergere
  11. Si de la Bar/O, cibernetica adventista la fel toti vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  12. Sa am soti trei ofiteri Front, s, si sa credem in Sport sa fiim sportivi de 13 toti pomenitii de 10 vesnic, vii si morti.

    RăspundețiȘtergere
  13. Sa aiba tata magazinele mele legea pret cost calculatie felul voltaj, sa stie tot, sa vada el, sa stie electronica mea in intelesul lui la prezent 1980-vesnic sa stie semnul vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  14. Sa stie sfantul electricitatea mea unde cum pret forma si corcituri porcarii[suflu peste ele sa fie vii etern].

    RăspundețiȘtergere