Header Ads

Un proiect marca Ținutul Pădurenilor România - www.tinutulpadurenilor.eu

Străzi asfaltate într-un fost cartier mineresc din Ghelari. Familiile din „Cuț” vor avea și apartamente intabulate gratis

Cartierul Cuț din Ghelari începe să își schimbe încet -încet înfățișarea. Cel puțin străzile din acea parte a localității, pe care autoritățile locale au decis să le repare. Deja s-a turnat asfalt pe mai multe străduțe aflate între blocurile în care mai demult trăiau ortacii veniți în „capitala” Ținutului Pădurenilor de prin diferite părți ale tarii. 

Tot pentru oamenii care locuiesc în „Cuț” și nu numai, în paralel cu alte proiecte importante, Primăria Ghelari continuă programul de intabulări gratuite, început în urmă cu aproximativ două luni și care vizează toate clădirile și terenurile din comună. De această facilitate vor beneficia, în final, toate familiile din Ghelari, inclusiv cele care locuiesc în vechile blocuri minerești.
Construit în vremea comunismului, când mineritul la Ghelari era în plină „floare”, cartierul Cuț din localitate s-a transformat în timp, ajungând, în ultimii ani, să fie un peisaj destul de auster. Pe timpul lui Ceaușescu, locul era plin de viață și acolo vedeai mineri la tot pasul. Când s-a închis mina, o mare parte dintre muncitorii veniți din alte colțuri ale țării s-au reîntors în locurile de „baștină”, abandonând locuințele în care au stat la Ghelari. Astfel, câteva dintre fostele blocuri minerești au rămas părăsite și sortite degradării. Situația s-a mai schimbat în timp, iar autoritățile locale din Ghelari vor să îi ajute cât pot pe oamenii care locuiesc în acele imobile. Recent, primăria a decis să asfalteze mai multe străzi din cartierul „Cuț”, lucrările fiind aproape finalizate. „Este vorba în jur de șase -șapte străzi din acest cartier al Ghelariului. Aproape am finalizat. Asfaltul a fost turnat. Mai urmează să ne ocupăm de căile de acces înspre blocuri”, a declarat, ieri, Ioan Bulbucan, primarul comunei Ghelari, contactat de „Servus Hunedoara”.
Asfaltările în cartierul „Cuț” s-au făcut cu fonduri de la bugetul local al Primăriei Ghelari.

 „Mai avem puțin cu cartografierea” 

În același timp, administrația locală din Ghelari continuă procedurile de intabulare gratuită.

La capătul acestei operațiuni, fiecare proprietar va primi, fără să plătească niciun ban, un extras de carte funciară. Cum nici cartierul de blocuri nu este intabulat, context în care oamenii nu pot gira ori vinde apartamentele, acest ajutor vine ca o „mană cerească”. „Mai avem puțin cu cartografierea. Toate apartamentele din cartierul „Cuț” vor fi intabulate. Urmează casele din colonie, iar apoi clădirile și intravilanul satului Ghelari, plus cătunul Mănăstire”, a mai spus primarul. Intabulările gratuite au început la Ghelari prin luna martie, când mai multe echipe de topografi profesioniști au ajuns acolo și s-au apucat de treabă.

Pentru a măsura fiecare teren și clădire în parte din Ghelari, aceștia s-au folosit de aparatură ultra-performantă, măsurătorile realizându-se, inclusiv, cu ajutorul dronelor – aparate de zbor fără echipaj uman, ce se deplasează autonom, conform unui plan de zbor prestabilit.

Locuitorii comunei Ghelari sunt printre puținii norocoși din județ care nu trebuie să plătească niciun leu pentru a-și intabula proprietățile pe care le au. Totul a fost posibil grație unei finanțări de la Uniunea Europeană (UE), pe care Primăria Ghelari a obținut-o, măsurătorile topografice fiind realizate de o firmă de renume specializată în acest domeniu, din București.

Citeste mai mult pe: Servus Hunedoara

Niciun comentariu